Niekým možno nenávidený, niekým naopak milovaný. Vlastnosti samotného maku sú však tak kráľovské, žeby ste na neho nemali zabúdať a opovrhovať ním. Maličké makové bobuľky sú naozaj nabité zdravým. V 100 gramoch maku sa nachádza až 1400 miligramov vápnika, čo predstavuje najviac zo všetkých potravín. Nedostatok vápnika nám v organizme môže narobiť poriadnu „šarapatu“- spôsobuje osteoporózu, teda rednutie kostí a časté zlomeniny. Už vďaka trom lyžiciam maku denne budete mať potrebnú dennú dávku vápnika „vybavenú“.
Mak obsahuje 12-krát viac vápnika ako mlieko a trikrát viac než syry. Slušné, však? Mak má aj ďalšie výhody a účinky- znižuje napríklad krvný tlak.
Obsahuje až 20 % bielkovín, čo poteší všetkých ľudí, ktorí cvičia, a 40 % zdravých tukov. Vďaka obsahu vitamínu E, horčíka, železa, ale aj vlákniny, budete mať krásne a zdravé aj vlasy, nechty a zuby. Človek by ani nepovedal, koľko zázrakov je ukrytých v niečom takom malom, často aj zatracovanom.
Jednou z jeho negatívnych stránok, ktorá sa často vyzdvihuje je tá, že mak je okrem iného aj ópium. To Vám však rovnako objasníme 😊. Dnešné odrody obsahujú totiž takýchto látok minimálne množstvo a jeho pestovanie je prísne kontrolované, aby nebol zneužívaný na nelegálne účely, je jeho výsadba regulovaná.
Pozitíva jednoducho prevyšujú negatíva a mak je, aj bude súčasťou našej kuchyne – či si ho vychutnáte v modernej verzii v jogurtoch, ovsených kašiach, smoothie alebo v klasikách, ktoré poznáme, a teda v chutných, lahodných, tradičných závinoch. Nechce sa Vám piecť? Tak si dajte z tých našich. Na výber máte viacero druhov chutných, makových, pochúťok z ktorých si určite každý vyberie- či už to budú záviny, buchty, duetky alebo mini záviny.